Reuma postihuje mužov aj ženy v každom veku. Aké má formy a čo jej príznaky?

Reuma patrí medzi ochorenia, o ktorých si stále veľa z nás mylne myslí, že zasahujú len starších ľudí. V skutočnosti to však tak nie je a trpia ňou prakticky všetky vekové kategórie. V našej krajine postihuje častejšie ženy, celkovo má reumatizmus približne 100 000 ľudí. Zaujímavé je, že patrí medzi najčastejšie príčiny práceneschopnosti.

shutterstock 357763421

Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Čo je reuma a aké časti tela postihuje

Reuma je v skutočnosti súbor viacerých chorôb a podľa niektorých vedcov ich môže byť až 200. Delíme ich podľa toho, či zasahujú mäkké štruktúry alebo vnútorné orgány.

Do prvej kategórie zaraďujeme ochorenia a bolesti kĺbov, kostí, šliach svalov alebo chrupaviek. Ak ide o druhú kategóriu, najčastejšie zasahované vnútorné orgány sú pľúca, koža, cievy a srdce, kde môžu mať problémy až fatálny charakter.

Medzi najčastejšie druhy reumy patria osteoporóza, čiže strácanie kostnej hmoty, fibromyalgia, čo sú dlhodobé bolesti svalov a šliach známe aj ako tvrdnutie svalov, artróza, čo je porucha chrupavky kĺbu zapríčinená nadmerným preťažením alebo dna, čo je nepríjemné ochorenie látkovej výmeny spôsobujúce špecifický zápal kĺbov.

Ako vidno, reuma skutočne zasahuje takmer celé telo. Keďže viaceré jej druhy sú podobné iným ochoreniam, treba klásť veľký dôraz na správnu diagnostiku. Čím skôr sa skutočná príčina problémov pohybového aparátu nájde, tým lepšie pre vás.

Aké sú jej príčiny, spúšťače a rizikové faktory

Presné príčiny vzniku reumy nie sú žiaľ úplne objasnené. Vedci sa však zhodujú na tom, že ide o súbor viacerých faktorov s menšími účinkami, ktoré sa zlučujú. Najznámejší z nich je genetická predispozícia, povedané „ľudskou rečou“, dedičnosť.

Spúšťačom môžu byť tiež infekcie rôznych patogénov z prostredia okolo nás, ktoré napadnú predovšetkým najzraniteľnejších jedincov s nižšou odolnosťou organizmu.

Dôležitým faktorom je aj autoimunitný pôvod. Je to pomerne zvláštny jav, kedy imunita prestane rozoznávať domovské prostredie od cudzieho a začne zvádzať boj s vlastnými bunkami a tkanivami. Takýmto problémom trpí približne 5 až 7 % populácie.

Medzi rizikové faktory zaraďujeme tiež fajčenie v kombinácií s určitými génmi, problémom môžu byť aj hormóny, špecificky u žien sú to estrogény, ktoré môžu spustiť viaceré procesy. Stres a nadváha sú takisto významnými zakladateľmi reumatických problémov, takže je jasné, že práve zdravý životný štýl má výrazné preventívne pôsobenie.

Čo sú jej najčastejšie príznaky a prejavy?

Keďže je reuma široký systém rôznych ochorení, jej príznaky zahŕňajú signály rôzneho druhu. Tie sa rozlišujú podľa toho, o aký druh ochorenia ide a akú časť organizmu reuma postihla. Iné sú príznaky, ak sa jedná o postihnutie kĺbov, kostí alebo väzív, iné zas v prípade, ak príde k postihnutiu nejakých vnútorných orgánov, napríklad srdca.

Bolesť na hrudníku môže byť signálom počiatočnej reumy na cievach a srdcovom svale, s čím súvisí vyššie riziko infarktu a srdcového zlyhania. Pozorný by ste mali aj kvôli možnému problému postihnutia pľúc reumatickými uzlami alebo pľúcnou fibrózou.

Náhle problémy s pohybom, ale napríklad aj bolesť päty, môžu predznamenať poškodenie nervov, ktoré sú nevyhnutné pre reguláciu pohybových schopností.

Medzi ďalšie reumatické príznaky môžu patriť okrem bolestí pohybového aparátu aj únava a slabosť, zvýšená teplota, nespavosť či kožné prejavy.  V prípade postihnutia kĺbov sa objavuje ich stuhnutosť, bolesť, opuch, citlivosť, deformácia a začervenanie.

Liečba? Dlhodobá a aj so zmenou stravy

Ak ide o liečbu, bohužiaľ, neexistuje žiaden univerzálny liek, ktorý reumu vylieči úplne. Musí ísť o komplex opatrení režimového charakteru v kombinácii s liečivami zameranými na postihnuté tkanivá a oblasti, väčšinou s tlmiacim a podporným účinkom.

Prvým bodom k liečbe by mala byť zmena stravy. Znížte objem mäsa, a ak, tak chudé, hydina alebo ryby. Pridajte viac zdravých potravín, ktoré obsahujú veľa vitamínov, esenciálne mastné kyseliny a minerály pre pohybové ústrojenstvo. Zamerajte sa na vylúčenie alkoholu a ak fajčíte, skončite s tým. Snažte sa tiež zlepšiť spánok a eliminujte stres.

Ak trpíte nadváhou, určite je potrebná jej redukcia. S tým môže súvisieť viac športu alebo pohybovej aktivity, ideálne je plávanie a chôdza nezaťažujúca kĺby.

Dôležitým prvkom sú aj lieky indikované lekárom. Najčastejšie sa používajú liečivá zo skupiny DMARDS, čo sú antireumatiká potláčajúce zápalový proces. Niektoré ho dokážu zastaviť úplne, iné iba spomaliť. Liečba musí byť každopádne komplexná.